ראשית, הסימנים המצביעים על דלקת חניכיים הינם אדמומיות, דימום בצחצוח יומ-יומי, נפיחות, רגישות וכאבים לא שגרתיים. הזנחת החניכיים תוביל לדלקת שעלולה להסתיים רק בהליך כירורגי – ניתוח חניכיים.
טיפול ראשוני – הקצעת שורשים
לפני שפונים לטיפול באמצעות ניתוח חניכיים, לרוב ממליץ רופא השיניים לבצע טיפול לניקוי יסודי של החניכיים משכבות לכלוך וחיידקים שהצטברו, הטיפול מכונה הקצעת שורשים. התהליך מתבצע תחת הרדמה מקומית בשל עוצמתם של המכשירים לניקוי היסודי של החניכיים. פעמים רבות הקצעת שורשים מונעת מעבר לשלב הטיפולי הבא אך לעיתים הדלקת חמורה מדי ויש לפנות להליך כירורגי.
ניתוח חניכיים
במקרים מורכבים יותר, בהם הקצעת שורשים התגלתה כלא מספיק אפקטיבית, פונים לאופציה של ניתוח חניכיים. ישנם מספר סוגים של ניתוחי חניכיים, יש להתאים את סוג הניתוח לחומרת המחלה / דלקת במקרה הספציפי.
- ניתוח בלימה – טיפול הממשיך למעשה את פעולת ההקצעה ע"י טיפול מאסיבי נוסף לניקוי החיידקים והזיהומים מהחניכיים
- ניתוח רגנרטיבי – שחזור רקמת החניכיים, במצבים שמדובר ברקמה שנפגעה משמעותית מדלקת
- השתלת חניכיים – זהו הטיפול המתקדם ביותר מבין ניתוחי החניכיים השונים, בו מתבצעת השתלה של חניכיים חדשות בלסת.
הליך רפואי פשוט יחסית
ניתוח חניכיים לא נחשב למורכב במיוחד, הוא כולל התאוששות מהירה וקלה יחסית. הניתוח מתבצע תחת הרדמה מקומית אך במקרים של חרדות מצד המטופל ניתן להעזר גם ברופא מרדים ולעבור את הטיפול בהרדמה כללית. ההליך אינו דורש הכנות מיוחדות, כאשר מספר שעות בלבד לאחר הניתוח כבר ניתח לחזור לתפקוד מלא. ניתן ליטול משככי כאבים או להשתמש באנטיביוטיקה בכדי להקל על הכאב.