אובדן עצם הוא תהליך ביולוגי המתרחש לרוב ללא סימנים חיצוניים, מדובר במחלה שקטה המאובחנת רק לאחר הופעת סממנים חיצוניים. מהם הגורמים גורמי הסיכון העיקריים לירידה בצפיפות העצם?
גנטיקה
בקבוצות הסיכון לפיתוח המחלה נמצאים אנשים ובעיקר נשים שקרובי משפחותיהם מדרגה ראשונה חולים באוסטיאופורוזיס או נוטים לפתח שברים בעקבות חבלות קלות, זאת תוך התבססות מחקרית למחלה.
תזונה
צריכה נמוכה של סידן קשורה לירידה בצפיפות העצם ובפיתוח המחלה, אוסטיאופורוזיס. צריכה נכונה של סידן עד גיל 30 (שיא בניית העצם) ושמירה על ספיגה תקינה של ויטמין D, יבטיחו מיצוי פוטנציאל גדילת העצם.
הורמונים
ירידה בצפיפות העצם מתקיימת ומחמירה בעיקר בקרב אנשים עם רמות חורגות של הורמונים בגוף. מדובר בעיקר בנשים עם רמות נמוכות של הורמוני מין וגברים עם חוסר בהורמון הטסטוסטרון.
פעילות גופנית
מחקר שהתפרסם מציג פעילות גופנית כמפחיתה סיכויים ללקות במחלת האוסטיאופורוזיס, בעיקר בקרב אנשים לבנים ולא על בעלי מוצא אפריקאי או אסייתי.
עישון
הסיגריות הפוגעות בבריאותנו ונמצאות כגורם מוביל למחלות רבות, מהוות גורם סיכון גבוה גם לאוסטיאופורוזיס ופגיעות שונות בעצמות.
מחלות כרוניות
מחקרים רבים מציגים מחלות כרוניות כגורם סיכון נוסף לירידה בצפיפות העצם.
לסיכום: ניתן להלחם במחלה השקטה, באמצעות הסממנים הפיזיים הרבים שנוצרים כבר בתחילת התהליך. בנוסף לגורמים שצוינו, גם תרופות מסוימות, גיל, מין, מוצא ועוד, מהווים גורם סיכון גבוה לפגיעה בצפיפות העצם.