ראשית, נתחיל עם הסבר לגבי חניכיים באופן כללי: חניכיים הן מנגנון האחיזה המחבר בין השיניים ובין עצם הלסת, ותפקידן למעשה לשמור על כל השיניים במקומן בתוך הפה. דלקות בחניכיים מתעוררות בעקבות היגיינת פה לא מספקת, ואותן דלקות עלולות לגרום לנסיגת חניכיים, דימומים, נפיחות, ופגיעה באחיזת השן.
מה גורם לדלקת חניכיים?
ד"ר שי דורי, מומחה לכירורגיית פה ולסת, עונה: "כאשר לא מקפידים על היגיינת פה ראויה, פעמים רבות האבנית בפה שוקעת סביב השיניים. חיידקים ומזיקים רעלניים נוספים אוהבים להתיישב בתוך האבנית הזו, והם גורמים לגירוי ודלקת. אם הדלקת לא מטופלת בזמן, היא יכולה להשפיע על הגוף כולו, ולא רק על החניכיים והשיניים".
ד"ר דורי מציין כי ישנם אנשים שמקפידים מאוד לשמור על בריאות הפה, ובכל זאת לעתים הדלקת לא פוסחת עליהם.
כיצד זה ייתכן?
"ישנם שני גורמים עיקריים לכך: הראשון הוא גנטיקה. לכל אדם חסינות שונה בהתגוננות מפני חיידקים וזיהומים, וזו מושפעת בין היתר גם מגנטיקה. הגורם השני הוא הרכב הרוק. ברצף שבין רוק בסיסי לרוק חומצי, אנשים בעלי רוק יותר בסיסי לרוב יפתחו אבנית ודלקות חניכיים בתדירות גבוהה יותר. אנשים בעלי רוק חומצי ככל הנראה יסבלו יותר מעששת וחורים בשיניים".
מה הטיפול נגד דלקות?
"הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה מלכתחילה", אומר ד"ר שי דורי. "עם זאת, ברגע שיש חשד או חשש לדלקת חניכיים כדאי לפנות באופן מיידי לרופא השיניים, שיסלק את האבנית. לאחר מכן ההמלצה הגורפת היא להמשיך את הטיפול באמצעות שטיפות פה, ובמקרים מסוימים, ניתנת אנטיביוטיקה לטיפול בזיהום".
אז איך ניראות חניכיים בריאות?
"חניכיים בריאות הן בצבע ורוד. אם החניכיים שלך אדומות, נפוחות ונוטות לדמם בקלות, בעיקר בזמן צחצוח השיניים, כדאי לפנות לרופא, גם אם לא חשים בכאב".