מזונות רבים נתקעים בין השיניים, ישנן 2 קבוצות מזון עיקריות של מאכלים הנדבקים או נתקעים בין השיניים ומשפיעים על כל חלל הפה. דוקטור שי דורי מסביר אלו מאכלים משתייכים לקבוצת המזונות הדביקים ואילו למזונות הסיביים, מה הן ההשפעות של אותם חומרים ומה ניתן לעשות בכדי לצמצם נזקים?
"ראשית, יש להפריד בין סוגי המאכלים שנתקעים לנו בין השיניים", מדגיש ד"ר שי דורי. למשפחת המזונות הדביקים משתייכים מאכלים מתוקים, הלשון והרוק שבפינו יתקשו להסיר אותם ולא תמיד יצליחו בכך. מזונות אלה מתפרקים לסוכרים הנדבקים לשיניים, תנאים אלו יוצרים סביבה נוחה לחיידקים היוצרים חומצה שפוגעת ברקמת השן.
המזונות הסיביים לעומת זאת (אלו עם הערכים התזונתיים הגבוהים), נתקעים בין שיניים עם מבנה גנטי צפוף, בעלי תותבות וגשרים. במקרים אלו יש לחשוב על צורת בישול שונה או על צורת אכילה יצירתית.
אלו הם המאכלים שנתקעים הכי הרבה בשיניים:
- קרמל וטופי
- חטיפי אורז
- קלח תירס
- תפוח, אפרסק ומנגו
- פופקורן
- חלקים פחות רכים של בשר
ממזונות עתירי סוכר אשר נדבקים בקלות לשן, רצוי להימנע למי שיש בעיות שיניים חוזרות.
באשר למאכלים בעלי הסיבים הרבים, דוקטור שי דורי ממליץ לבשל אותם אחרת, לרכך אותם ולשאוף לשינוי המרקם שלהם, רק להזהר לא להפוך אותם לעיסתיים מדי.
כשמדובר בבשר, ההמלצה הגורפת היא לאכול כמה שפחות חלקים דלי שומן ומלאים בסיבים, כמו אזורים שריריים. חלקים פנימיים הם רכים יותר וקלים יותר ללעיסה.
ניתן למצוא תחליפים רבים היום, עם היצע רב של אוכל מכל הסוגים. יש לבצע ניסוי וטעייה ולבדוק אילו מאכלים הכי מתאימים לכם.