על הקשר בין עישון לנזקי בריאות כלליים כולנו כבר יודעים, אך מה לגבי השפעה על החניכיים? דימום, ריח רע וניידות שיניים הם רק חלק מהשפעות העישון על חלל הפה.
מעשן כבד (30 סיגריות ומעלה ליום) נמצא בסיכון גבוה במיוחד למחלות לב, ריאה ודרכי נשימה. מחקרים עדכניים מרחבי העולם מציגים לאחרונה קשר ישיר בין מעשנים למחלות חניכיים קשות. בבדיקות נמצא כי בקרב אותם מעשנים קיימת סבירות גבוהה יותר לאיבוד שיניים, לאובדן רקמת עצם ולמחלות חניכיים קשות יותר.
מחלות חניכיים נוצרות כתוצאה מזיהום חיידקי ומאופיינת במעין כיסים. דימומים, ריח רע והחלשות השיניים הם עניין של זמן בכל הקשור למחלות חניכיים ולרוב מדובר בתהליך הכולל גם נזק רב לחניכיים עצמן ולעצם שמתחתיהן.
מחלות חניכיים מתחלקות לכרוניות המתקדמות בקצב איטי יחסי, עם הרס שאינו נראה לעין בתחילת התהליך ולמחלה אגרסיבית המתאפיינת בפגיעה מהירה וחזקה (מופיעה בעיקר אצל בעלי נטייה גנטית).
השפעות העישון על החניכיים
1. נוכחות חיידקים – בקרב מעשנים ישנה נוכחות גבוהה של קבוצות חיידקים, אשר מובילות להחמרת מחלת החניכיים
2. פגיעה בתאים הלבנים – העישון משפיע על המערכת החיסונית ופוגע בהתמודדות שלהם עם זיהומים ומצמצם את כמות התאים הלבנים המסייעים בחיסול החיידקים
3. פגיעה בזרימת הדם לחניכיים – מספר מחקרים הציגו לאחרונה קשר בין עישון לבין זרימת דם ברקמת החניכיים, דבר הפוגע ביכולת הריפוי ובהתמודדות עם זיהומים.