כ-80% ממקרי הריח הרע בפה, נובעים מנוכחות חיידקים בחלל הפה, ולא כתוצאה מאכילה של מאכלים מסוימים, כפי שנהוג לחשוב. אותם חיידקים מצטברים בגבולות החניכיים ועל גבי הלשון והם אלה שמפרישים את הריח הרע.
מחלות תורשתיות
"מחלות חניכיים הן כרוניות ותורשתיות, הן לא מורגשות עד שהן מתגלות או מתפרצות ללא אבחנה", מסביר ד"ר שי דורי את הבעיה העיקרית בזיהוי המחלות. לכל אדם, גם למי ששומר על היגיינת הפה ומטופל בקביעות אצל שיננית עלולה להיות נטייה גנטית להתפתחות של מחלות אלו.
החיידקים הגורמים למחלות חניכיים לרוב יבואו על חשבון החיידקים הגורמים לעששת, לכן גם בפה שלא מכיל תסמינים של בעיות רפואיות כמו חורים בשיניים, עלולות להופיע מחלות חניכיים. אנשים רבים לא מצחצחים את שיניהם בצורה יעילה ולכן עם הזמן יבואו לידי ביטוי נזקים בחלל הפה, אחד מאותם תסמינים הוא דימום.
האדם הממוצע נוטה לקבל דימום בפה כמובן מאליו ומסוגל להתעלם ממנו במשך שנים. הדימום מצביע על רגישות יתר, לרוב בעקבות דלקת שהתפתחה ועלולה לגרום נזק לאורך זמן, מבלי שאותו אדם יחוש בכאבים. גילוי מאוחר של המחלה עלול להתרחש לאחר שנגרם כבר רוב הנזק, לפעמים מדובר במצבים המחייבים עקירות שיניים.
קבוצות סיכון להתפתחות דלקות חניכיים:
מעשנים
אוכלוסיה זו סובלת הכי הרבה מריח רע בפה וממפגעים אסתטיים. לסיגריות חלק משמעותי בהתפתחות מחלות, כאשר אצל מעשנים הדימום יורגש פחות ויקשה עוד יותר על אבחון בעיה רפואית בחלל הפה.
נשים בהריון
בזמן הריון מתרחשים שינויים הורמונאליים רבים, הגורמים לרגישות יתר של החניכיים לנוכחות חיידקים. שילוב של נטייה גנטית לפתח מחלות חניכיים ביחד עם השינויים ההורמונאליים עלול להוביל להתפתחות מחלה כבר בתקופת ההריון.
חולי סוכרת
חולים סוכרתיים נוטים ללקות במחלות זיהומיות בשכיחות גבוהה במיוחד ובאופן קשה יותר. בנוסף, ד"ר שי דורי מציין כי "מחלות פעילות בחלל הפה עשויות לשבש את איזון הסוכרת".
"הבעיה טמונה בחוסר המודעות", מצביע דוקטור שי דורי על הבעיה העיקרית באבחון מחלות חניכיים. הדרך הכי יעילה לטיפול במחלות בחלל הפה היא כמובן מניעה או טיפול בשלב מוקדם של הבעיה, אלו ימנעו טיפולים כואבים ויקרים בעתיד.