מחלות החניכיים הנפוצות מתרחשות אצל רוב סוגי האוכלוסיות, בדרגות חומרה שונות. דוקטור שי דורי מדגיש את ההשפעה של אותן מחלות ושל המניעה שלהן גם על הבריאות הכללית. "מחקרים רבים בתחום רפואת השיניים מוכיחים קשר ישיר בין מחלות חניכיים לבין מחלות כלליות נפוצות, כמו סוכרת ומחלות לב".
בעולם רפואת השיניים מוכרות כיום מחלות חניכיים רבות, עם מספר רב של טיפולים אפשריים. אלו הן מחלות החניכיים הנפוצות:
דלקת חניכיים
רוב האנשים שחווים דלקת חניכיים, בגלל לא מודעים לכך. הדלקת מתאפיינת בנפיחויות ובצבע אדמדם של החניכיים, כמו גם דימום בזמן צחצוח. חשוב להבדיל בין צחצוח אגרסיבי או כזה עם מברשת שאינה מספיק רכה לבין רגישות יתר של החניכיים. הגורם לכאבים אלו הוא מצבור החיידקים במרווחים הקטנים בין השן לחניכיים. "ניקוי יסודי יכול להעלים את התופעה בהדרגתיות, תלוי בחומרת הדלקת", מדגיש שי דורי.
פריודונטיטיס אגרסיבית
מחלה זו היא לרוב תוצאה של רכיב תורשתי ומתבטאת באובדן עצם ובהתדרדרות מהירה באחיזתה.
פריודונטיטיס כרונית
מצב זה דומה לדלקת חניכיים טיפוסית, מלבד העובדה כי פגיעה זו מובילה גם לערעור אחיזת השן. גם כאן, נפיחות, אודם, דימומים וכו', אלו הם הסימפטומים לפריודונטיטיס כרונית.
מחלות חניכיים ומחלות מערכתיות
"מחלות חניכיים נחשבות לגורם סיכון מאוד גבוה להיווצרות מחלות סיסטמיות, מציין דוקטור שי דורי. מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות מציגים קשר ישיר ועקיף בין מחלות חניכיים למחלות לב, לסוכרת וללידה מוקדמת.
מניעה ואיתור מוקדם לא רק יחסכו את המפגע בחלל הפה אלא גם במערכת החיסון הכללית. הטיפול לשמירה על החניכיים צריך לכלול טיפול במחלות קיימות (במידה וישנן) ומניעת הצטברות חיידקים והזנחה מתמשכת, על בסיס יומ-יומי.
הגורמים העיקריים להיווצרות מחלות אלו הם עישון, תורשה, שימוש בתרופות ספציפיות המשפיעות לרעה על מצב החניכיים, הצטברות חיידקים בכיסי החניכיים, מחלות סיסטמיות ומשברים נפשיים.
דוקטור שי דורי מדגיש כי אנשים שסבלו בעבר, אפילו אם מדובר בעבר רחוק, נמצאים בסיכון גבוה מהממוצע לפתח מחלות אלו שוב. הטיפול התחזוקתי אצל השיננית ורופא השיניים נועד לשמור על המצב הקיים, שיכול להשתנות ברגע אחד, מבלי לשים לב.