הציבור מכיר רק גורם אחד מתוך מספר רב של גורמים, אשר גורמים לכתמים על השיניים. דוקטור שי דורי מונה את הסיבות העיקריות להיווצרות כתמים צהובים ולבנים על השיניים.
כתמים על השיניים יכולים להופיע במספר צורות: כנקודה אחת או יותר, או אפילו בצורת פסים, בצבע חום או צהבהב או בלבן גירי. בכתבה הבאה נעסוק בגורמים העיקריים להצהבת השיניים:
מזון ומשקאות
"אלו הם הגורמים העיקריים להצהבת השיניים, הם גם המוכרים ביותר לציבור", מציין דוקטור שי דורי. בין המשקאות שגורמים לתופעה ניתן למנות את רוב סוגי המיצים, בעיקר ממותקים, טבעיים וצבעוניים, ומשקאות המכילים צבעי מאכל וקפאין, כמו קפה ותה. כתמים חומים נוצרים ממאכלים כמו רימון, שזיפים, סלק ותבלין קארי.
תוספים ותרופות
תוספי מזון בשלל תצורות (נוזליים, אבקה/כדור וחליטות) עשויים להשאיר פסים כהים על השיניים. בנוסף, תרופות מסוימות (בעיקר אנטיביוטיקה) משאירות "חותם" גם כן.
פלאק דנטלי
הכוונה היא לכל אותם חיידקים מתים ושאריות מזון שלא נוקו היטב. מדובר בשכבה שניתן להסיר בצחצוח טוב או בטיפול אצל שיננית. בנוסף, ניתן להעזר בקיסמים ובחוט דנטלי כחלק מהתחזוקה היומית על מנת למנוע הצטברות של שכבות אלו בעתיד.
הרגלים רעים
לאדם הממוצע יש נטייה לפתח הרגלים בעיתיים מכל מיני סוגים. ההרגלים הנפוצים והבעייתיים קשורים לשיניים, הכוונה היא לכסיסת ציפורניים, לשתייה מוגזמת של משקאות ומאכלים עם סוכרים ובעיקר לצחצוח אגרסיבי שגורם לדימומים, נפיחויות ולבעיות נוספות בחלל הפה.
גנטיקה וחבלות
ישנן מספר מחלות גנטיות נדירות שגורמות להיווצרות אמייל רך או בעל צבע כהה שמשאיר כתמים ונזקים שונים על השיניים. בנוסף, לחבלות בנבטי השיניים הקבועות שנגרמו כתוצאה ממכה פיזית יש חלק גם כן בהתפתחות בעיות בחלל הפה, בין היתר ליצירת כתמים על השיניים.
דוקטור שי דורי מציין כי לרוב בני האדם יש קושי תמידי בשמירה על היגיינת הפה. "צחצוח שאינו יעיל מספיק סביב איזורים בעיתיים, הרגלים מגונים וחוסר הקפדה על ביקורים תכופים אצל שיננית הם הגורמים העיקריים להזנחה ולהתפתחות מחלות ובעיות בחלל הפה".