מי מאיתנו לא חווה מקרה של דימום מהחניכיים? לעיתים מדובר באירוע חריג עבור אותו אדם אך לפעמים מדובר בתופעה מתמשכת. דוקטור שי דורי מונה את הגורמים לדימום מהחניכיים ואת ההשלכות האפשריות של הזנחה.
רבים מבני האדם חווים במהלך חייהם דימום מהחניכיים, לרוב בזמן צחצוח השיניים אך לעיתים גם ממגע מסוים בחלל הפה. יש להבחין בין דימום "מקרי" שמתקיים פעם בזמן מה, לבין דימום מתמשך, שיכול להצביע על בעיות בריאותיות חמורות הרבה יותר.
תופעת הדימום מהחניכיים זוכה להזנחה מצד הסובלים ממנה, בשל חוסר מודעות ותשומת לב. מצד אחד, רגישות החניכיים היא לא דבר שכדאי להזניח בלשון המעטה, למרות שרבים לומדים לחיות עם עובדה זו.
מה שאותם אנשים לא יודעים, היא שפעמים רבות הדימום מהחניכיים הוא חלק מבעיה בריאותית חמורה הרבה יותר. ד"ר שי דורי עם הגורמים העיקריים לדימום:
מחלה זו מתפתחת לאחר הזנחה מתמשכת של דלקת חניכיים, ולאחר זמן מה הורסת את הרקמות. איבוד הרקמות התומכות בשיניים מוביל אף לאובדן שלהן. Periodontitis ידועה בקצב התקדמות גבוה, עד לאיבוד שתלים, כתרים וגשרים (במידה ויש). חשוב לציין כי אבחון מוקדם וטיפול ראוי יכול לפגוע בקצב ההתקדמות שלה.
ג'ינג'יביטיס
דלקת זו מגיעה בשלב מוקדם (עוד לפני התפתחותה למחלה של ממש דוגמת Periodontitis. היא נוצרת בעקבות הצטברות חיידקים בקצוות החניכיים ובאזורים הגובלים עם שיניים ומתבטאת בעיקר בשינוי צורת החניכיים.
לוקמיה וסוכרת
דימום מהחניכיים יכול לבשר על מחלת הלוקמיה (סרטן הדם). מלבד המחלה הממאירה, גם למספר מחלות רקע, כמו סוכרת למשל, יש קשר לדלקות חניכיים. סימנים עיקריים להופעת סוכרת הם ירידה במשקל, תחושות רעב משתנות, צימאון, דימום מהחניכיים ועוד.
הורמונים
ישנם מצבים רבים בהם אדם נמצא בשינויים הורמונליים: נטילת גלולות, הריון, גיל ההתבגרות ועוד, כל אלו גורמים לעלייה חדה וממשוכת בתופעת הדימום.
לסיכום: ד"ר שי דורי מדגיש את החשיבות במניעת הצטברות חיידקים ומחלות, ובאבחון מקדים ואי הזנחה של כל בעיה שעשויה לצוץ.