אפטות מופיעות כפצעים קטנים, שעשויים להגיע עד לגודל של כ-8 ס"מ. הן מתחילות מעקצוץ קטן אך מתפתחות מהר יחסית והופכות לסבל של ממש, לתקופה של בין שבוע ל-10 ימים. דוקטור שי דורי, מומחה לכירורגיית הפה, מסביר את הגורמים לתופעה ואת דרכי הטיפול המקובלות.
הכיב המוגלתי שנקרא אפטומטיטיס, או אפטה כפי שאנו מכירים, מהווה לא רק מטרד אסתטי, אלא מורגש בכל שעות היום, במיוחד בזמן אכילה. פצעים אלו מתפתחים מהר וגורמים לכאבים מסתכלים ובלתי נסבלים, שגם מובילים לריח חריף ורע מהפה. חשוב לזכור שהאפטות מתפתחות מהר, אך גם נעלמות תוך זמן קצר יחסית, "לכן יש להתייחס ברצינות להוראות הטיפול ולזרז משמעותית את העלמות הפצעים", מדגיש ד"ר שי דורי. לפני שנתייחס לדרכי המניעה והטיפול, ראשית נעסוק בסיבות להופעת הפצעים:
- היגיינה לקויה
- נשיכה של הלשון או השפה שמובילה לסוג של טראומה
- לחץ נפשי
- שינוי הרגלי תזונה באופן פתאומי ולא הדרגתי
לאחר שהבנו את הסיבות לתופעה, נעסוק כעת בדרכים להימנעות מהיווצרות הפצעים הקטנים והלבנים:
היגיינה – בראש ובראשונה, שמירה על היגיינת הפה על בסיס יום-יומי. לשמירה על בריאות החניכיים, תפקיד חשוב ומכריע במניעת היווצרות של אפטות. יש להקפיד על צחצוח קבוע ומושקע, אך לא אגרסיבי.
הרגלי תזונה – אכילת מאכלים עם אחוזי חומציות גבוהים, בכמות חריגה מזו שהגוף התרגל אליה, מעודדת התפתחות אפטות. במצב של הופעת אפטות, מומלץ להמנע ממאכלים חריפים ומלוחים וממשקאות חמים כמו קפה או תה.
רוגע ושלווה – הימנעו ככל הניתן מדאגות, לחצים ופחדים, אלו לא רק גורמים להופעת האפטות אלא גם מחזקים אותם.
איך מטפלים בפצעים המביכים?
הטיפול המקובל באפטות כולל משחות וסטרואידים למיניהם (מאלחשים מקומיים), אשר מוסיפים לחות לאזור הופעת הפצע ומקלים על הכאב. לילדים נהוג לתת טיפות ולוודא כי הם שותים הרבה נוזלים. "מלבד כללי המניעה, שמסייעים גם בזירוז ההחלמה, לא ניתן לעשות הרבה, רק לחכות בסבלנות מספר ימים עד שהפצעים יעלמו", מסביר דוקטור שי דורי.