חשוב לדעת שחיידקים ואבנית נוצרים ומצטברים גם על כתרים ושתלים ולא רק על שיניים טבעיות. יותר מכך, אזור החיבור בין השתל לכתר מוגדר כאטרקטיבי במיוחד עבור חיידקים ומחלות. דוקטור שי דורי מסביר איך בכל זאת ניתן לשמור על הכתרים והשתלים לטווח הארוך.
כתרים ושתלים דורשים תשומת לב רבה יותר מאשר שיניים טבעיות, במיוחד בכל הקשור לתחזוקה היום יומית. ישנם מספר דגשים עיקריים לשמירה על תקינותם ובריאותם של כתרים ושתלים:
היגיינה – יש להקפיד על היגיינה אוראלית יום יומית המורכבת מצחצוח של לפחות פעמיים ביום ושימוש באביזרים לניקוי בין השיניים, כמו קיסמים, חוט דנטלי וכו'. אי הפקדה על היגיינה בחלל הפה תוביל להתפתחות דלקות חניכיים, שתוביל לדימומים, לריח רע ובמקרים חריגים אף לספיגת עצם.
ביקור קבוע אצל שיננית – האבנית היא ככל הנראה הגורם המזיק ביותר לשתלים. האבנית משחקקת רעלנים לחניכיים ועלולה להביא למצב מסוכן של נסיגת חניכיים. השיננית מבצעת ניקוי יסודי יותר, הכולל טיפול באזורים עמוקים יותר, אליהם אין גישה בתחזוקה היום יומית.
בדיקות תקופתיות – יש להגיע לביקורת אצל הרופא, כ-3 חודשים לאחר ההשתלה. מדובר בביקור ראשוני שבו מוודא הרופא קליטה מוצלחת של השתל בעצם. בהמשך, יש להגיע לבדיקה תקופתית כל חצי שנה, לבדיקת פה+ צילומי רנטגן.
צמצום נזקי העישון – בנוסף לחיידקים שנמצאים בחלל הפה באופן טבעי, אצל מעשנים קיימים סוגים נוספים של מזיקים. "חיידקים אלו מתמקמים סביב השתל ומביאים להרס העצם סביב השתל, באמצעות הפרשת רעלנים", מסביר ד"ר שי דורי. נזקי העישון פוגעים בחניכיים ועלולים לגרום לאי קליטה של השתל. במידה ומדובר במעשן כבד, ייתכן כי הוא בכלל לא יוכל לבצע השתלה.
דוקטור שי דורי מדגיש כי פעמים רבות כלל לא מרגישים בהתפתחות דלקת סביב שתלים. חשוב לשים לב לכל התפתחות בחלל הפה ולשמור על היגיינה ראויה, על מנת למנוע נזק בלתי הפיך.