בחלל הפה עלולים להופיע לא מעט נגעים. בהיעדר אבחון מוקדם וטיפול, הם עלולים להתפתח לכדי גידולים (חלקם סרטניים), ובכך לסכן חיים. הרפואה הדנטלית כיום מציעה כלים מתקדמים לסילוק של נגעים מהפה, כמו גם לאבחון הראשוני של אותו נגע. הנה כל מה שחשוב שתדעו על ההליך שעשוי, פשוטו כמשמעו, להציל חיים.
כך זה מתבצע
כדי להסיר את הנגעים, יש צורך לבצע קודם כל ביופסיה בחלל הפה. הליך זה מתאר הוצאה של הנגע או חלקים ממנו מהפה, לצורך בדיקה מקיפה. הביופסיה מהווה למעשה ניתוח זעיר, אותו נהוג לבצע בהרדמה מקומית. ההליך לא כרוך בכאבים וההחלמה ממנו היא לרוב מהירה – תוך מספר ימים כבר לא ניתן יהיה להרגיש שהביופסיה בכלל בוצעה.
במידה ומתברר כי אותו נגע הוא סרטני, התמונה הופכת למורכבת פי כמה. כאן, כבר יש צורך לחשוב על הוצאת כל החלקים ה"בעייתיים" בחלל הפה, ולעיתים גם באזורים אחרים. ההסרה שנעשית היא של כל הגידול, כאשר נהוג לקחת "מרווח ביטחון" של שני סנטימטרים נוספים. כאשר הגידול עולה על שני סנטימטרים, למשל, נהוג לבצע בנוסף להסרה שלו גם ניתוח בבלוטות הלימפה בצוואר, וזאת במטרה למצוא מצב בו הגידול יתפשט לשם.
הבעיה העיקרית כאן היא שהוצאת הגידולים עלולה להותיר את האדם במצבים של נכות תפקודית, ולו מכיוון שאותו חלק בפה שהוצא שימש בוודאי לתפקידים מוגדרים. מיד לאחר שמסירים את הנגע, לכן, יש לחשוב באופן מיידי על השיקום. דרך מקובלת לעשות זאת היא באמצעות טיפולים לשיקום ולשחזור אותם איברים כרותים.
בגדר אפשרות: שילוב של מספר שיטות
הערה חשובה נוספת: במקרה בו יש נגע סרטני, הרי שהטיפול יכול לכלול בתוכו יותר מאשר את הניתוח שהוזכר מעלה. ממש כמו בסוגים אחרים של סרטן, שילוב של מספר שיטות טיפול עשוי להיות יעיל, כשלא פעם זוהי הבחירה הראשונה של הרופאים. טיפול בקרינה (המשמש כיום להתמודדות עם גידולים קטנים במיוחד בפה), וטיפולים כימותרפיים, נכללים בתוכניות הטיפול המקיף בנגעים שונים בחלל הפה, ולא קשה להבין מדוע.
בכל אחד מהמקרים, לאחר הסרת הנגע חשוב לבצע מעקבים, במטרה לבדוק שהוא לא חזר להופיע בפה בצורות שונות.