הגיל, הגנטיקה והרגלי ההגיינה שלנו עלולים להשפיע על מצב הפה שלנו בדרכים שרובנו חוששים אפילו לדמיין. אובדן שיניים עשוי להיווצר כתוצאה מגורמים שונים, אך כיום, בניגוד לעבר, ישנם פתרונות פשוטים ויעילים – שתלים דנטליים.
אם לפני עשרות שנים ההשלכות של אובדן שיניים היו מראה לא אסתטי או שימוש בשיניים תותבות, היום מעניקים השתלים הדנטליים פתרון למצבים של אובדן שיניים בודדות או של מספר רב של שיניים, בתהליך של מספר טיפולים או אפילו במסגרת טיפול מורכב ומזורז המבוצע ביום אחד.
מהם השתלים הדנטליים?
שתלים דנטליים, מסביר ד"ר שי דורי, הם למעשה סוג של ברגים, המוחדרים אל עצם הלסת, ומשמשים תחליף לשורשי שיניים, עליהם ייבנו כתרים במקום השיניים החסרות. רוב השתלים עשויים מטיטניום, כאשר ישנם שתלים בצורות שונות, ושיטות החדרה שונות אל העצם, בהתאם לאופן השימוש בשתל (כבסיס לשן בודדת או ל'גשר' של מספר שיניים) ובהתאם לנתונים הפיזיים של המטופל.
ראשית השימוש בשתלים היא בצילום חלל הפה של המטופל, בהתאם לנתונים יוחלט על האופן בו ימוקמו השתלים לשם השלמת השיניים החסרות. ישנם מצבים בהם מחסור בעצם הלסת עלול לדרוש מהמטופל לבצע הליכים מקדימים נוספים, חלקם כירורגיים, ובמקרים אחרים ניתן יהיה לעקוף את הבעיה באמצעות שימוש בשתלים מיוחדים.
החדרת השתל מצריכה מיומנות ודיוק של רופא השיניים, ויש לוודא שתהליך ה'התאקלמות' של השתלים בתוך העצם עובר בהצלחה ושהגוף אינו דוחה אותם. בעבר, בשל הצורך להבטיח התמקמות תקינה של השתלים, היה תהליך השתלתם נמשך על פני מספר חודשים, כיוון שרק לאחר שוידא הרופא הסתגלות תקינה של העצם והחניכיים לשתל, יכול היה להמשיך להרכבת הכתרים.
גם כיום, ניתן עדיין לבצע את התהליך בדרך זו, אך ישנם מטופלים רבים שיכולים להתאים להשתלת שתלים דנטליים ביום אחד, בשיטה שנקראת העמסה ומתבצעת בדרכים שונות.
על מנת להבטיח את הצלחת השתלת השתלים הדנטליים, יש להקפיד על הרגלי הגיינה תקינים וחושב לא פחות מכך – להימנע מעישון, אשר עלול להפריע באופן משמעותי ליכולת ההסתגלות של הפה לשתלים. גם לאחר השתלה מוצלחת, עשוי בשלב זה או אחר לעלות צורך בהחלפת השתל, אך ברוב המקרים יבטיחו השתלים תוצאות טובות לאורך שנים רבות.