דוקטור שי דורי מציין כי שימור מכתשית הנו מושג שלקוח מתחום השתלות השיניים ומבצעים אותו לאחר עקירה של שן שנועדה לפנות מקום להשתלה. תהליך השתלת השיניים כולל 3 שלבים עיקריים: החדרת השתל לעצם, חשיפת השתל ושיקום על גבי השתל. ההשתלה היא פתרון מקובל עבור מי שחסר שיניים והיא תלויה באיכות עצם ובכמות מספקת להשתלה. חלק מפרמטרים אלו נקבעים על ידי שימור המכתשית.
מה קורה כאשר אין מספיק עצם?
אחד מהמצבים שיכולים לאתגר השתלות שיניים הוא היעדר איכות וכמות מספקים של עצם במקום ההשתלה. כאשר מתקיים מצב כזה אצל מטופל, מסביר ד"ר שי דורי, מומחה לכירורגיית הפה והלסת, כי יש צורך בהגדלת נפח העצם. ניתן לעשות זאת באמצעות הרמת סינוס וגם באמצעות שימור מכתשית.
הרמת סינוס נועדה להתמודד עם תהליך שקורה לאחר עקירת שן. למעשה, לאחר העקירה מתרחש תהליך ספיגה באזור העצם בלסת ששימש לעיגון השן. על מנת לפתור בעיה זו משתילים תחליף עצם תוך דחיקת ממברנת הסינוס. הליך זה מאפשר הגדלת איכות וכמות העצם, על מנת שיהיה ניתן לבצע התקנת שתלים באזור שבו אין שיניים.
שימור מכתשית
דרך נוספת להתגבר על תהליך הספיגה בעצם הלסת הוא שימור מכתשית. המכתשית היא למעשה השקע שקיים בעצם, בו שורשי השן היו נעוצות. עם העקירה מתחיל הליך הספיגה במכתשית והמטרה היא להקטין את התהליך ולאפשר שימור מקסימלי של עצם הלסת באזור החסר.
באמצעות שימור המכתשית, שהיא פרוצדורה כירורגית הנקראת socket preservation , ממלאים בחלקיקי עצם או תחליפי עצם את המכתשית הריקה ומכסים אותה בממברנה נספגת, אשר מונעת את בריחת החלקיקים מהמכתשית. בשלב הבא מתרחש תהליך ריפוי של כמה חודשים ולאחר מכן בודקים אם כמות ואיכות העצם מספקים.
דוקטור שי דורי מציין כי המכתשית היא למעשה בור בלסת והרירית החדשה שמכסה אותה שומרת על איכותה. במסגרת תהליך שימור המכתשית מתבצע הרס חלקי של קירותיה ונבנית עצם חדש במרכזה. מדובר בפעולה פשוטה וקצרה שאינה כרוכה בכאב או בחוסר נעימות ומתרחשת מיד לאחר העקירה עצמה. טרם ההליך מנקים את המכתשית מרקמות מזהמות וגופים האוטמים אותה ולאחר ההליך מכסים אותה בממברנה שתייצב ותגן על המילוי.