אצל רבים מאיתנו, צירוף המלים "רופא שיניים" מעביר לנו צמרמורת בגוף. לא מעט מטופלים סובלים מרמה כלשהי של פחד מפני ביקור אצל רופא השיניים, אבל אחרי שמבינים יותר לעומק מה יוצר את החשש ניתן להתמודד עמו בצורה יעילה יותר ואולי אף להתגבר על הפחד.
פחד מכאב
אז מהיכן נובע הפחד שלנו מרופאי שיניים? חלק מהסיבות לפחד הן קונקרטיות לחלוטין, והמרכזית שבהן הוא הפחד מפני כאבים במהלך הטיפול. במקרה כזה חשוב לזכור כי רוב הטיפולים נעשים תחת הרדמה מקומית ברמה כזו או אחרת, כך שהסיכוי לכאב אובייקטיבי כאשר אתם נמצאים תחת ידיו של רופא השיניים הוא נמוך יחסית.
המוח זוכר
סיבה נוספת לפחד שלנו הוא קישור שהמוח עושה בין החרדה שאוחזת בנו לבין תוכן החוויה. לדוגמה, יש אנשים שמפחדים מהרעש של הכלים בהם משתמש רופא השיניים, על אף שהרעש עצמו אינו עושה לנו שום נזק. המוח שלנו מקשר בין הרעש לבין הפחד, ולכן בפעם הבאה שנגיע לבדיקה או לביקור הוא יזכיר לנו, לצערנו, כיצד חשנו בפעם הקודמת. זה כמו שאנשים מסויימים יכולים לחוש שמחה כאשר הם מריחים עוגה נאפית בתנור, כי המוח למד שהריח קשור למאכל שהם אוהבים.
חוסר אונים ואובדן שליטה
עוד גורם שהופך את חוויית טיפול השיניים למרתיעה היא תחושת אובדן השליטה. במהלך הטיפול אנחנו נאלצים לשכב על מיטת הטיפול בפה פתוח, כאשר במקביל אדם זר חודר למרחב האישי שלנו. חוסר האונים והמבוכה שנובעים מהסיטואציה הזו יכולים בקלות ליצור תחושה שנעה בין אי-נוחות ועד לפחד עז.
אז מה עושים כדי להתגבר על הפחד מפני רופא שיניים, או לכל הפחות להקל עליו?
- לפני הטיפול, ספרו לרופא על החששות שלכם ובקשו שיסביר לכם על התהליך. ידע הוא כוח שיכול להרגיע אתכם ולצמצם את תחושת חוסר האונים.
- זו איננה בושה לבקש עזרה. במקרה הצורך, הגיעו לטיפול עם מישהו שאתם סומכים עליו שיעמוד לצידכם.
- חרדה מתבטאת באמצעים גופניים. אם לדוגמה אתם מרגישים שהשרירים שלכם מתכווצים בפחד, נסו להרפות אותם כדי להירגע. גם קצב נשימה מוגבר הוא ביטוי אפשרי לחרדה, אז כדאי לשים לב לנושא.
- חוששים מחוסר השליטה? בצעו מהפך מחשבתי – הגידו לעצמכם בלב שאינכם מאבדים שליטה, אלא משאילים אותה מרצונכם לרופא עד תום הטיפול.
- לפני הטיפול, נסו לבצע תרגילי הרפיה שונים כמו מדיטציה, הליכה מרגיעה וכדומה.
- אם הפחד שאוחז בכם הוא חזק במיוחד, התייעצו עם פסיכולוג לפתירת הבעיה.