אבחון – בדיקת מצב החניכיים הוא השלב הראשון בתהליך הטיפול. מומחה השיניים (הפריודונט) קובע על פי צילומי רנטגן ובדיקה קלינית האם קיימת מחלת חניכיים, באיזה שלב היא נמצאת ומה דרכי הטיפול שהוא ממליץ עליהן.
הגנה פריודונטלית – זהו הטיפול הראשוני במחלת חניכיים, הוא בעיקרו מכאני ומבוצע בהרדמה מקומית. בטיפול עצמו מנקים את פנים הכיס ואת פני שטח השורש מאבנית, חיידקים ורקמה דלקתית שהצטברו. לעיתים נעשה שימוש באנטיביוטיקה בתהליך, שמטרתו עצירת התקדמות הרס הרקמה שתומכת בשורש, אצל אותם אנשים שאובחנה מחלת חניכיים. הצלחת הטיפול מתבטאת בירידה בנפיחות ובאדמומיות החניכיים. אחרי כחודש מתבצעת הערכה מחדש, ולפיה יקבע המשך התהליך.
ניתוח חניכיים – במידה והטיפול הראשוני לא צלח, עוברים לשלב הניתוחי, שמאפשר גישה לכיסי החניכיים העמוקים שלא ניתן היה להגיע אליהם במהלך הטיפול השמרני שבוצע קודם לכן. בשלב זה, החניכיים ייפרדו זמנית מהשיניים כדי לחשוף את השורשים ולסלק אבנית, חיידקים ורקמות חולות. בסוף הטיפול החניכיים חוזרות למקומן ע"י תפירה.
ניתוח חניכיים רגנרטיבי – במצבים בהם המחלה נבלמה אך קיים אובדן עצם, יש לשחזר את מערכת האחיזה של השורש שנפגעה מהמחלה. השיקום מתבצע באמצעות תוספת של תחליפי עצם, חלבונים וממברנות. רק לאחר מספר חודשים ניתן להעריך את תוצאות הטיפול.
תחזוקה פריודונטלית – מטרת טיפול זה היא הקטנת ההסתברות להופעה חוזרת של מחלת החניכיים אצל מי שכבר חלה בה בעבר או מי שקיים אצלו סיכון גבוה למחלה. התחזוקה הפריודונטלית מתבצעת על ידי שיננית וכוללת בדיקת רקמות, הסרת אבנית ורובד דנטאלי ועדכון ההיסטוריה הבריאותית והדנטאלית. טיפול זה יכול להביא לגילוי מוקדם של מחלת חניכיים והמנעות מסיבוכים. מחקרים רבים מראים כי טיפולי תחזוקה אחת ל-3 חודשים הוכיחו את עצמם כמועילים בשמירה על היגיינת הפה.
חומרים בהם מתבצע שימוש לשחזור ושיקום מערכת האחיזה של השורש:
חלבונים – חומר שמשחזר באופן ביולוגי אחיזת שן שהתרופפה כתוצאה מדלקת בסביבת השן. המרכיב
לחלבון זה תפקיד חשוב ביצירת שיניים ומנגנון התמיכה בהן. עם זאת, הוא נוצר רק בשלבי ההתפתחות של שיני האדם.
ממברנות – משמשת כחיץ בין תחליף העצם לרקמה. תפקיד הממברנות הוא להגן על תחליף העצם ולאפשר צמיחה ובניית עצם חדשה מסביב לשן. ממברנת קולגן נספגת תוך 6-8 שבועות וממברנה סינטטית מחייבת את הוצאתה לאחר כמה חודשים.
חשוב לציין כי במקרים מסוימים המטופל יכול לחסוך לעצמו את המשך הטיפול במידה והוא מקפיד על ניקוי יסודי של החניכיים וחלל הפה. מחלת החניכיים יכולה להעצר בכל שלב לאחר שלב האבחון.